maanantai 1. elokuuta 2011

Venyttely

Turkulainen liikuntalääketieteen erikoislääkäri, dosentti Olli Heinonen kyseenalaisti taannoin venyttelyn hyödyt Turun Sanomissa. Heinonen kertoi, että
Venyttelyn hyödyistä ei ole selvää tieteellistä näyttöä.
Muistan kuitenkin lukeneeni monia tutkimuksia ja kirjoituksia, joissa kyseiset hyödyt on osoitettu. Pystyn nimeämään myös käytännön esimerkkejä, allekirjoittanut mukaan lukien, jotka ovat saaneet konkreettista hyötyä pelkästään venyttelystä. En ainakaan muista koskaan lukeneeni yhtään artikkelia venyttelyn varsinaisesta haitallisuudesta.

Olen nyt viisi vuotta kironut sitä, kun en ole joskus viitsinyt laiskuuttani venytellä. Viisi vuotta sitten aloin käymään kerran viikossa M&S Hierontapalvelussa passiivisessa venyttelyssä. Olen päässyt säännöllisen venyttelyn myötä eroon vuosia jatkuneista selkäkivuista, joita minulla oli varsinkin yläselässä - oli tieteellistä näyttöä tai ei.

Olen huomannut selvän eron lihasten jaksamisessa ja palautumisessa erilaisissa harjoitteissa. Spinningissä, jota tulee poljettua keskimäärin 6 tuntia viikossa, on ero aikaisempaan ollut huomattava. Jalat eivät mene jumiin ja ne palautuvat huomattavasti nopeammin. Tuon lisäksi käyn pelaamassa kesällä lätkää rullilla - talvella ilman - ja eron on huomannut myös kaukalossa - oli tieteellistä näyttöä tai ei.

Meillä on kokemusta nuorten maajoukkuetason pelaajista, joiden suorituskyky on mahdollisesti parantunut juuri passiivisen venyttelyn seurauksena - oli tieteellistä näyttöä tai ei. Pelaajien testitulokset ovat säännöllisen passiivisen venyttelyn aloittamisen jälkeen parantuneet huomattavasti. Tämän johdosta mahdollisesti joukkueissakin keskitytään jatkossa enemmän venyttelyyn, jo pelkästään liikkuvuuden lisäämiseksi. M&M Kuntotalosta löytyvät venyttelylaitteet ovat monen ammattiurheilijankin arkea harjoitteissa.



Olen Heinosen kanssa samaa mieltä siinä, että venyttely heti harjoitteen jälkeen ei välttämättä ole kaikkein hyödyllisintä. Se ei toimi minullakaan. Parhaan vasteen saan venyttelylle - varsinkin passiiviselle venyttelylle - ilman lämmittelyä tai tunteja harjoitteen jälkeen. Mielestäni venyttely ei ole osa harjoitetta, vaan se on oma harjoitteensa, johon tulee myös suhtautua siten.

Näen venyttelyn erittäin tarpeellisena kaikille ihmisryhmille, harrasti kuntoilua tai ei. Venyttely ei kuulu ainoastaan urheilijoille tai kuntoilijoille, vaan se on erittäin hyödyllistä myös paljon istuville, toimistotyötä tekeville. Pelkästään venyttelyllä voidaan poistaa tai lieventää monia tuki- ja liikuntaelinoireita, oli siitä tieteellistä näyttöä tai ei. Kokemus puhuu puolestaan.

Milloin sinä venyttelit viimeksi? Entä ennen sitä kertaa?

Alkuperäinen teksti Kunto Kortilla -blogissa 4.12.2007

1 kommentti:

  1. Venyttelin viimeksi tänään :)
    Todellakin, kokemus puhuu puolestaan, minullakin. Itselläni toimii myös se, että teen aivan lyhyen venytyksen (5-10sek) heti harjoituksen jälkeen ja muutenkin "venkoilen" esim. saliharjoituksen aikana vähän väliä enkä ole huomannut siitä olevan haittaa, ainakaan omalla kohdallani.

    Venyttelyä kannattaa tehdä myös omana suorituksenaan, ehkä pienen lämppärin jälkeen. Ohjaan asiakkaille usein venyttelyä ja olen saanut paljon palautetta venyttelyn positiivisesta vaikutuksesta esim. selän vointiin. Jatkossakin aion suositella venyttelyä kaikille ja jos sitä ei ominpäin tule tehtyä, mene ohjatulle tunnille.

    VastaaPoista